måndag 16 januari 2012

Finsmakning

Igår åkte vi på en utflykt till Marlborough (hur man nu stavar den) som är Nya Zeelands största vinregion. De producerar 1% av världens allt vin och det är fällt överallt med långa rader av vinrankor. Anledningen till att man odlar så mycket vindruvor och producerar vin där är att det är så många soltimmar och sällan nederbörd, och torrt väder är snällt mot de stackars små druvorna. Vi fick åka till den största producenten (Brancott, tidigare Montana) och fick där en rundvandring runt hela gården och fick se hur de gjorde vin. Vi fick även provsmaka deras "Premium wines" (låter fint, så jag tror det var dyrt!) och lärde oss varför man snurrar på glaset och andra roliga saker. Det gör man för övrigt för att då rör man till vinet och då luktar det mer så man kan urskilja dofterna.

På rundvandringen fick vi se hur de lagrar vissa vin på ekfat och vissa i ståltankar. Den största ståltanken rymde över 500 000 liter, en sån vore inte fel att ha på ett bröllop.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar